Vytisknout tuto stránku

Hleďte si svého :)

Někteří lidé mají potřebu vyjadřovat se ke všemu. I k tomu, do čeho jim nic není. Vnucují vám vlastní (zaručeně nejlepší) názor, aniž byste je žádali o radu nebo o konzultaci. To vám pak takhle z ničeho nic přijde mailem zpráva, že byste měli nosit upnutější tričko, jindy vám na facebook napíšou, že vám to sluší, jen kdybyste sundala tu čelenku... 

Nebo mají potřebu komentovat vaši barvu vlasů: „Ta světlá je dobrá, ale ta původní tmavá byla daleko lepší.“

A já si říkám, proč lidé, s kterými se vidíte sotva párkrát do roka, dávají nevyžádané rady?! Proč se raději nestarají sami o sebe a o své problémy?! (Asi jich mají málo, závidím :-)

Uvědomila jsem si, že právě tyto a jim podobné situace byly v mých třinácti letech jedním ze spouštěčů anorexie. Ten nelogický pocit, že se musíte zavděčit všem. Někdo mi bezdůvodně řekl názor na můj zjev a já měla tendenci se kvůli němu (cizímu člověku) měnit, obhajovat, vysvětlovat. Jenomže vzápětí přišel někdo jiný s opačným názorem (co člověk, to názor), že před tím jsem se mu líbila víc. A já to zase těžce nesla a chtěla zase vše měnit zpět.

Zkrátka plácala jsem se v tom, snažila se zavděčit a trápila jsem se. (Přitom dotyčný za pár minut už o ničem nevěděl). Teprve po mnoha letech se učím stát si za svým, nenechat se ovládat podobnými výroky a nepodléhat tlaku okolí. Je to těžké, ale stojí to za to. A tak když mi na facebooku přistála ona rada ohledně mých vlasů, jen jsem odpověděla: „Zůstanu u světlejší!“

Co ale žene lidi k tomu, aby prosazovali svůj pohled na svět a snažili se vás do něj vmanipulovat? Tak si říkám, kdyby si každý hleděl svého, dýchalo by se nám lépe. A možná by bylo i méně anorektiček. Přátelé, já jsem taková a taková, a nesnažte se mě změnit. Nechci z toho znovu onemocnět. A vy mě buď takovou berte, nebo neberte  :-)